A hintázásról

2012.03.01 20:54

A hintázás nem új dolog az emberiség történetében. Régen nem véleltlenül töltötték a babák életük első hónapjait bölcsőben. A hintáztatást, ringatást minden gyerek szereti. Egy felejthetetlen élmény a gyermekek számára. Tudtad, hogy ma már a tudományos kutatások bizonyítják, hogy egy igen hatékony fejlesztőeszköz is? Fejleszti a gyerekek egyensúly érzékét és a mozgáskoordinációját.
 Régen a gyermekek szinte egyetlen kerti játéka egy fára kötött kötél és egy deszka volt. Mivel nem volt annyi inger és játék, ezért lényegesen több időt töltöttek a hintázással, mint napjainkban.

 

 

Egy kis tudomány

 

  A hinta rendszeres alkalmazása a test teljes koordinációs összehangolódását, a biztos egyensúlyozás képességét eredményezi. Ennek következtében alakulnak ki a precízebb izommozgások, azaz a finommotorika ami az írástanulás egyik elengedhetetlen feltétele.

  Maga a hintázás nagyon egyszerűnek tűnik, de hatása annál bonyolultabb. A hinta a megállás - újralendülés mozzanatát kiválóan stimulálja. A gravitáció törvénye következtében fellendülés után mindig lefékez, majd újra indul, ezt a mozgássort a hintán ülve megérzi a gyermek és lassan alkalmazni is képes.

  A fejlődés a test állandó egyensúlykereséséből adódik, ami meghatározott izmok feszítéséből és egyazon időben más izmok lazításából áll. Ebben a folyamatban az egyre kisebb izomcsoportok összetett munkáját szükséges koordinálni a hintán ülő gyereknek.

 

A hintázás nemcsak egy jó móka, hanem oldja a belső feszültségeket, a szorongást is.

 

  Sőt! Még a felnőtteknek is jobb a közérzetük és kevésbé stresszmentesek a hintázástól. Úgyhogy hintára fel! Mert hintázni jóóó!